25,00

Nova slikanica Zvezdne sanje je odlična izbira za večerno branje. Podobno kot zobna krtačka, ki pred spanjem očisti zobe, ta knjižna uspavanka spere temne občutke, ki so otroka v dnevu, ki se poslavlja, morda obiskali. Seveda pa na zvezdni potep ni treba čakati prav do večera! Po puhastih oblačkih se otrok v družbi Polmeseca lahko varno sprehodi vselej, ko se sreča z neprijetnimi čustvi, ki trmasto vztrajajo z njim.

Zvezdne sanje je ilustrirala Zorana Živić.

Kategorija:

Opis

Slikanica Zvezdne sanje je pravljična meditacija. Na knjižnem potepu se otrok v družbi Polmeseca, sestrice Lune in sončnih zvezdic sprehodi po puhastih oblačkih. V plesu ritma besed in čudovitih ilustracij spoznava različna čustva, prijetna in manj prijetna. Spoprijatelji se z njimi, ugotovi, da jih je povsem naravno čutiti in se je varno soočiti z njimi, nato pa jih spustiti in jih zamenjati s toplimi občutki srečne sreče, pogumnega poguma in brezskrbne brezskrbnosti. Otroka posuje z zlatim mirom in ga ponese v svet, kjer je vse mogoče, kjer je varen, ljubljen in srečen.

Kaj pa so o slikanici povedale Zvezdne vile, bralke, ki so Zvezdne sanje prebrale še pred izzidom?

“Čudovito mavrično popotovanje osvetli  marsikatero otroku nedojemljivo okoliščino, ter umiri občutke, ki se nizajo skozi dnevna dogajanja.
Hvala Petri za krasno popotnico otrokom vseh starosti, tudi tistim, ki se skrivamo v odraslih oblačilih.”

Mateja Casar, raziskovalka naravnega sporazumevanja Naturalogos

 

“Že ob pogledu na ilustracijo temno-modrega zvezdnega neba, meditacijske zgodbe Zvezdne sanje, me je prijetno zmrazilo.  Čudovite ilustracije in besedilo samo kar vabijo v čarobni svet sanj in na pot vsega, kar je očem nevidno. Knjiga nas lahkotno popelje v trenutek tukaj in zdaj, v čas in obstoj našega vdiha in izdiha. Nudi nam varno zavetje, kjer lahko na svet čustev pogledamo z druge, zvezdne perspektive. Predstavi nam jih lahkotno, barvno in opiše z besedami, s katerimi se lahko poistovetimo.  Knjiga nam opiše več načinov zanimivega plesa s čustvi, obarva nas z zaupanjem in razumevanjem, da so čustva nekaj vsakdanjega, da niso noben “bavbav”.
Vsi čutimo … in za vse nas je pomembno, da se z njimi tudi igrivo soočimo. Še posebej preden zasidramo svoje telo v globok spanec, saj lahko le na ta način mirno zaspimo in se v nov dan sveže ter lahkotno prebudimo.
Hvala, Petra, ker otrokom in tudi nam, večnim otrokom pravljično pričaraš vsakodnevne izzive. Skrajni čas je, da začnemo na čustva gledati kot na čudovite smerokaze, ki nas vodijo na pot naše duše.
Dovolimo si čutiti vse, kar globoko v sebi čutimo, z namenom, da dokončno spustimo tisto, kar nas drži nazaj in nam ne služi več.
Dovolite si potopiti se v svet Zvezdnih sanj in začutite tudi tisto nekaj več, kamor nas knjiga popelje, če se ji le prepustimo.”

Anja Jesenovec, Intuitive Artist @Intuitive Heart

 

“Skrbno izbrane besede in tople ilustracije otroku omogočajo razumeti, da je vse, kar čuti in doživlja, v redu. Da ni nič narobe, če smo kdaj žalostni, zaskrbljeni, jezni, da je vse to del življenja. Petra je ustvarila edinstveno knjigo, v kateri je svoje bogate izkušnje in znanja o meditaciji prepletla v čarobno pripoved, ki otroke skozi  toplo besedo in zvezdni objem vodi k zaupanju vase, brezskrbnosti, mirnosti in občutenju poguma. Zorana pa je ustvarila nežne in božajoče ilustracije, ki otroka dodatno pomirijo in ga popeljejo v brezskrbni svet sanj. Čudovit preplet ilustracije in ritma besed  nas popelje v svet, kjer je vse mogoče, kjer smo varni, ljubljeni in srečni. Le veliki srci zmoreta ustvariti nekaj tako čudovitega in čarobnega ter približati in omogočiti doživetje meditacije otrokom. Poklon Petri in Zorani.  Knjiga, ki jo bomo brali znova in znova. Mali in Veliki otroci.”

Urška, pedagoginja, svetovalna delavka v vrtcu, učiteljica joge za otroke in trenerka Brainobrain

 

“Najprej sem ostala brez besed in rekla le uauu. Hvala, spet si me popeljala v čarobni svet, tako kot že večkrat. A ta slikanica mi je še posebej všeč. Potovanje med zvezde prinese popolno lahkotnost in sproščenost. Občutek imam, da sem res tam in opazujem vse te svetlikajoče se zvezde in luno. Vse misli potihnejo, vse skrbi odidejo, srce pa objame ljubezen. Čarobni zvezni prah me napolni in prinese novo energijo, zaupanje, moč in občutek sreče. Veselim se, da bom kmalu lahko delila to z otroki.”

Maja Podpečan, učiteljica joge za otroke

 

“Petrine pravljične meditacije so naše večerne prijateljice že nekaj let in so nam do zdaj že pomagale pri premagovanju marsikaterih skrbi, ki se porodijo v bučkah najinih malih sončkov in jih drugače kot ob branju verjetno tudi ne bi znala ali imela priložnost izraziti. Hvala, Petra!
Pa vendar, čeprav njeno delo že poznamo, nas je knjigica Zvezdne sanje ponovno presenetila in popolnoma očarala. RIme ljubeče pobožajo srce in dušo, odpihnejo skrbi in strahove, preženejo žalost  in razsvetlijo jezo. Prav vsi – od najstarejšega do najmlajšega – smo sproščeno zaplavali med barvastimi oblački in se potem potopili v brezskrben, miren spanec.
Zvezdne sanje niso samo za naše najmlajše, ampak tudi nam, malo večjim otrokom, v večerno rutino prinesejo lahkotnost, igrivost in lahkotno razbremenijo vsakdanje skrbi.”

Jasna

 

“Kako čarobno potovanje v lahkotnost počitka! Ko bi nas vsako večer nekdo tako ljubeče objel z besedami in nam pokazal, da lahko z dihom razkadimo vse čustvene ‘oblačke’ v katerih se tekom dneva znajdemo. Ko bi vsi otroci sveta vsak večer slišali, da sta v njih samih moč in pogum za ta zvezdni ples, ki s telesa strese vse, kar je odveč, in da obstaja nekaj, kar je višje od nas, ki nam pri tem pomaga. 
Hvala, draga Petra, da s svojimi nežnimi besedami objemaš majhne in velike otroke, ter sočutno nagovarjaš vse, ki smo v stiku z otrokom v sebi, saj se nas nežna beseda za lahko noč, ne glede na to, koliko smo stari, še vedno dotakne in  ‘posipa z zlatim prahom’.”

Maja

 

“Branje Petrinih knjigic me vedno popelje v nežnost, toplino in mir. Tudi ob branju Zvezdnih sanj je bilo tako. Vmes se je svet kar ustavil, prežemala me je toplina, nežnost in vera, da je in bo vse v redu. Vmes sem se počutila, kot bi po meni nekdo dejansko posul zlati zvezdni prah, ki me hkrati umirja in mi daje zagon za preostanek dneva. Prisrčno sestavljeni stavki se slišijo tako nežno, ko berem, kot da bi jih brala Petra. Zoranine ilustracije me popeljejo še dlje v domišljijo in v nekem trenutku si prav želim, da bi se slike premaknile. Premika pa se v meni, saj vstopam vedno globlji v kotiček v sebi, kjer me čaka tista mala punčka – mala Manca. Nekje na poti branja se tudi ta mala deklica usede na mehak oblak, sproti si z njega pobliže pogleda in odloži vse, kar ji ta trenutek ne služi več. Nato se popolnoma umiri in sčasoma tudi uleže v njegovo mehkobo. To mi je pri Petrinih knjigah najbolj všeč, ker se ne boji soočiti s težkim, ampak se tudi ne boji izpustiti. Po branju imam vedno tak občutek miru, da so vsa ta čustva del življenja, da je vse v najlepšem redu in da je življenje čarobno ter lepo.”

Manca Sever Žumer

 

Podatki o slikanici:
Vezava
: trda
Dimenzija: 22,5 x 25,5
Obseg strani: 42

Slikanica je tiskana v Sloveniji